WEKO3
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かまぼこ原料を目的とするトカゲエソの冷蔵
http://hdl.handle.net/10069/30760
http://hdl.handle.net/10069/30760576a7a6d-9fd2-4775-bb2c-e68b24c2543e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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suisan40_029.pdf (404.0 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2013-02-21 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | かまぼこ原料を目的とするトカゲエソの冷蔵 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
野崎, 征宣
× 野崎, 征宣× 田端, 義明× 金津, 良一 |
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著者別名 | ||||||
姓名 | Nozaki, Yukinori | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Tabata, Yoshiaki | |||||
著者別名 | ||||||
姓名 | Kanazu, Ryoichi | |||||
その他のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Icing or Freezing Preservation of Lizard Fish (Saurida elongata) for Kamaboko Material | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | For Kamaboko material, we preserved lizard fish (Saurida elongata) in iced or frozen state, and other lizard fish (Saurida undosquamis) in iced state. We recogniged the following effects: 1) The available term of icing preservation was within a week for both lizard fishes. 2) When the fishes turned unadaptable for Kamaboko material, volatile basic nitrogen level reached 30 mg % of iced fishes. 3) The "ashi" (elasticity) of Kamaboko and the total activity of actomyosin Ca2+-ATPase showed a tendency to decrease during freezing preservation. However, a tendency to increase was also observed in some specimens. | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | かまぼこ製造を目的として,トカゲエソの冷蔵(氷蔵および凍結貯蔵)およびマエソの氷蔵を行ない,次の結果を得た。1) トカゲエソおよびマエソともに,かまぼこ原料を目的とする氷蔵の有効期間は1週間以内であった。2) 氷蔵においては,原料魚がかまぼこ調製に不適当となる時点で,VBNはほぼ30mg%に達した。また,マエソのみについて測定されたDMA-Nは,その時点で4.7mg%であった。3) 凍結貯蔵においては,貯蔵期間の延長とともにかまぼこの"あし"およびアクトミオシンCa2+-ATPase全活性は低下する傾向がみられるが,時には逆に上昇する場合がみられた。 | |||||
書誌情報 |
長崎大学水産学部研究報告 en : Bulletin of the Faculty of Fisheries, Nagasaki University 巻 40, p. 29-34, 発行日 1975-12 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 05471427 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00178473 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | NAID | |||||
関連識別子 | 40002770711 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 長崎大学水産学部 | |||||
引用 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 長崎大学水産学部研究報告, v.40, pp.29-34; 1975 |