@article{oai:nagasaki-u.repo.nii.ac.jp:00015372, author = {岡本, 昭 and 本田, 栄子 and 井上, 理香子 and 横田, 桂子 and 桑原, 浩一 and 村田, 昌一 and 濱田, 友貴 and 新井, 博文 and 橘, 勝康}, issue = {5}, journal = {日本水産学会誌, Nippon Suisan Gakkaishi}, month = {Sep}, note = {アオリイカ死後の鮮度変化と外套筋の白濁について検討した。試料を即殺後,外套筋を氷蔵,5,10,15℃ の各温度で保存し,ATP 関連化合物,グリコーゲン,pH および L*値を経時的に測定した。ATP 量の減少は氷蔵≒5℃>15℃>10℃ の順であった。グリコーゲン含量は氷蔵より 10℃ の方が緩やかに減少した。pH は明瞭な変化が見られなかった。外套筋が明らかに白濁した L*値 50 を越える保存時間は 10℃ が 12 時間で最も遅く ATP 量の減少と同傾向であった。, The effect of different storage temperatures (iced, 5, 10, 15°C) on post-mortem changes in the mantle muscle of the Oval squid Sepioteuthis lessoniana were investigated during 24 h period. Squid muscle samples were analyzed for ATP related compounds, glycogen concentrations, pH and L* values. Results showed a slower decrease of ATP and glycogen in samples stored at 10°C when compared to samples stored on ice, 5°C and 15°C. As for the pH, no remarkable change was observed at each storage temperatures. When the L* value increased higher than 50, the muscle became opaque. The increase of opaqueness at 10°C storage was the slowest of all storage temperatures., 日本水産学会誌, 74(5), pp.856-860; 2008}, pages = {856--860}, title = {アオリイカ外套筋の白濁に及ぼす保存温度の影響}, volume = {74}, year = {2008} }