@article{oai:nagasaki-u.repo.nii.ac.jp:00008323, author = {森井, 秀昭 and 金津, 良一}, journal = {長崎大学水産学部研究報告, Bulletin of the Faculty of Fisheries, Nagasaki University}, month = {Aug}, note = {Storing ground ordinary and dark muscles of mackerel at 0℃, we investigated the daily changes of lipids and obtained the following results: 1) POV and COV displayed similar changes. Maximal values were attained after 9 days in ordinary muscle and after 13 days in dark muscle and suddenly decreased thereafter. The values in ordinary muscle were far higher than those in dark muscle. 2) TBA values reached maxima after 9 days in both ordinary and dark muscles. Values in dark muscle were higher than those in ordinary muscle. 3) Conjugated diene fatty acid contents in lipid reached maxima earlier than POV and COV, and remained constant after 10 days in ordinary muscle and 13 days in dark muscle. 4) Decreases of phosphorus contents and increases of FFA contents in lipids were similar in both ordinary and dark muscles. 5) There appeared bacterial colony on the surfaces after 9 days in ordinary muscle and 13 days in dark muscle., 擂潰したサバの普通肉と血合肉を0℃付近に貯蔵し,その脂質の変化を経日的にしらべ次の結果を得た。1) POVとCOVはほぼ類似の変化を示し,普通肉では9日目,血合肉では13日目に最高値に達し,以後急激に減少した。また普通肉は血合肉に比較してその値は著しく高かった。2) TBA値は普通肉および血合肉とも9日目に最高値に達し,また血合肉は普通肉に比較しその値は著しく高かった。3) 共役ジエン酸量はPOVおよびCOVよりも初期に最高値に達し,普通肉では10日目,血合肉では13日目以後ほぼ一定値となった。4) リン量の減少およびFFA量の増加の割合は普通肉と血合肉ではほとんど差異は見られず,また相互にほぼ反比例的であった。5) 普通肉では9日目付近,血合肉では13日目付近から試料の表面全体に細菌の集落が見られた。, 長崎大学水産学部研究報告, v.33, pp.63-67; 1972}, pages = {63--67}, title = {魚肉低温貯蔵中における脂質の変化―I : サバの普通肉および血合肉による差異}, volume = {33}, year = {1972} }